måndag 16 november 2009

Last night of the Proms

"Jag och G tänkte att vi skulle gå på Last night of the Proms ikväll. Vill du följa med? Det finns säkert några biljetter kvar. Och sedan kan vi äta fisksoppa hemma hos oss efteråt." S pladdrade glatt på i luren och jag tänkte för mig själv - Last night of the Proms - i vår lilla håla till stad... Kan det verkligen vara något att sätta lördagskvällen på?

Vi hade varit ute i god tid och fick bra platser långt fram. Vi tittade oss nyfiket omkring och spanade in våra vänner för kvällen. En fullproppad kyrka visade på ett musikintresse som jag inte hade en aning om fanns att uppbåda en lördagskväll. Bygdens symfoniorkester skulle stå för musiken med uppbackning av elever från musikskolan. Den lokale tenoren med utbildning på Det Konglige Danske Musikkonservatorium svarade för solosången och dirigentpinnen svängdes av grannstadens symfoniorkesters solofagottist. Det sorlade av förväntan i bänkraderna och snart kunde kvällen börja.

"La Réjouissance" av Händel. Vaggvisa av Brahms. Musik ur "Sagan om Ringen" och "Champagnegalopp". Symfoniorkestern ledde oss bestämt och erfaret genom kvällen och vi njöt av varje sekund. Nervösa musikelever visade sina färdigheter på instrumenten och vi klappade entusiastiskt våra händer när deras plåga var över. Vi sjöng allsång i Taubes " Så länge skutan kan gå" och tenorens kraftfulla stämma i di Capua´s "O sole Mio" sände rysningar på min hud. Kvällen avslutades med "Fantasia on British Seasongs" av Sir Henry Wood och "Pomp and Circumstance" av E. Elgar.

Vilken kväll! Vilken fest! Vi gick sakta tillbaka till bilen i den kalla novemberkvällen. Musiken klingade fortfarande i våra öron när vi körde hemåt. Nu skulle det smaka underbart med fisksoppa!



Illustration by Inarah; "There´s something suspicious."

Inga kommentarer: