tisdag 9 mars 2010

Vår

Det sägs att våren kommit till sydvästra Skåne. På SMHI kan man läsa att definitionen på vår är då medeltemperaturen är mellan 0 och +10 grader under en 7 dagars period. Jaha, ja - då har den inte kommit till nordvästra Skåne ännu m a o. Men den är på väg. Våren. Var så säker.

Förra helgen var jag och väninnan C ute och luftade våra lurviga ben. Solen sken, himlen var blå och fåglarna kvittrade förtjust i buskarna. Temperaturen visade på hela sju varma celsiusgrader och vi gick en lång, lång promenad. In i skogen, längs med åkerkanter och ut efter grusvägar vid havet gick vår tur. Hunden Benny sprang som ett jehu över stock och sten och han var alldeles till sig av lycka. Han var helt underbar att skåda i sin iver över alla lukter och ljud.

Själv blev jag alldeles slut i kropp och knä. Det visade sig att det var otroligt mycket snö kvar på sina ställen och isiga stigar och hala lerslänter gjorde hela promenaden till ett riskfyllt äventyr med krycka och ortos. Jag förstod att de kommande dagarna skulle bli en enda lång plåga med värkande knä och haltande gång. Men just då och där gjorde det ingenting. Absolut ingenting. För vi var ute och promenerade på vårens första besök och solen värmde våra kinder så där som bara den första vårsolen kan.

Nu går tiden fort och snötäcket krymper för varje dag. Fortfarande är det flera minusgrader om nätterna men om dagarna kryper temperaturen högre och högre upp. I de stelfrusna rabatterna tittar små tecken på vårblomster upp och fåglarna sjunger allt mer intensivt för var dag som går. Det är ljust tidigt om morgnarna och ljuset dröjer sig kvar länge, länge på kvällen. Nu går vi mot ljusare tider och det är ingen som kan stoppa det. Nu känns det inte som om våren är så långt borta längre och det gör ingenting att lärkan inte kom i slutet på februari så som den brukar göra.

För nu är allt på G. Var så säker på det!


Illustration Tove Jansson.

1 kommentar:

Anonym sa...

Underbart, ja nu längtar man verkligen.

KRAM