måndag 10 augusti 2009

Ett sorts paradis

Vi började förbereda oss flera veckor innan - jag och Storstads-
filifjonkan. "Har du skrivit någon lista ännu?" frågade vi varandra. "Absolut - jag är i full gång! Jag är rädd att jag annars glömmer något!" svarade vi den andre. Det var ju så länge sedan vi hade fått fröjda oss på detta viset så här skulle inget läm-
nas till slumpen.

För drygt en vecka sedan anlände Storstadsfilifjonkan med sönerna till Skåne och vi fortsatte våra förberedelser. Vi satt på stranden i varsin solstol och jämförde våra listor. Mellan doppen i havet läste vi högt för den andre ur våra anteckningar. Det kunde ju vara något bra som den andra hade skrivit upp och som man själv glömt. Sådan katastrof måste undvikas i möjligaste mån!

Så kom då dagen med stort D. Skruttet hade mött upp från Köpenhamn och Snorkfröken skulle vi hämta upp på vägen. Klockan noll fyra och femton steg den första av oss upp och sedan rullade det på. In i duschen, fixa smörgåsar till färdkost och en kopp te eller kaffe på stående fot. Precis efter klockan fem på morgonen kom vi äntligen iväg. Spända och förväntansfulla. Och precis som vanligt sjöng vi psalmer, svensktoppslåtar och visor från anno dazumal så det dånade i bilen. Ullared - here we come!!

Klockan hade precis passerat sju då vi rullade in våra vagnar i det gigantiska varuhuset. Var skulle vi börja? Kanske som vanligt i källarplanet med all elektronik, musik och filmer? Men först måste vi bara slänga några schampooflaskor, duschcreme, skurmedel och disktabletter i våra vagnar. Vi tittade alla på varandra och skrattade lyckligt. Så himla härligt, så underbart att vara här igen! Här skulle det minsann shoppas!

Vi gick våra egna vägar i varuhuset och träffades ibland. Då jämfördes vagnarnas innehåll och särskilda fynd visades upp med stolthet. Klockan tio tog vi en fikarast för att fylla på energi och för att orka shoppa än mer. Tappade vi bort varandra för länge tog vi upp våra mobiler och ringde runt och kollade läget hos de andra. Emellanåt gick vi igenom våra vagnar och talade förstånd med oss själva och ställde frågan om vi verkligen behövde allt som vi slängt ner i vår iver. Somligt slängdes bort igen men det mesta fick vara kvar. Sådana pauser är absolut nödvändiga för man blir alldeles till sig av allt de billiga utbudet.

Efter dryga sex timmar var vi klara. Med överfulla kundvagnar, som levde sitt eget liv, rullade vi våra varor till parkeringsplatsen. Den stora kombivolvon blev mer än full och vi fick sitta mycket trångt på hemvägen. Men vad gjorde det? Absolut ingenting! Precis som det inte gjorde någonting att vi alla hade gjort av med tusentals kronor. För så är det då man besöker Ullared och Gekås. Då rinner både tid och pengar snabbt.

Efter vårt besök i Ullared åkte vi via Falkenberg och den utmärkta thairestaurangen så som vi alltid gör. Där beställde vi vår meny med middag för fyra. Och det smakade precis lika gott som det skulle göra! En underbar dag var snart till ända. Vi var alla totalt utmattade och helt förbi av trötthet. Men ack så nöjda och belåtna! Men nöjdast var nog Skruttet som kunde handla så otroligt billigt med sina utmärkta danska kronor!


Illustration Tove Jansson.

Inga kommentarer: