fredag 26 december 2008

Annan dag

Nu har vi fröjdat oss! Fröjdat oss över att få rå om varandra. Fröjdat oss över julklappar och julrim. Och sist men icke minst - vi har fröjdat oss över bordets läckerheter.
Ål och lax. Sill i långa banor. Skinka, köttbullar och prinskorv. Julkorv, leverkorv och lökkorv. Gräddig Janssons frestelse och kokta ägg. Rödkål, brunkål och grönkål. Ostar och bröd. Ris a la Malta och sötsaker. Ett riktigt svenskt julbord med mer eller mindre variationer. Jul, påsk eller midsommar. Ett välfyllt bord anpassat efter årets olika högtider. Svenskens julbord är ett gående bord. Det äter även vi här hemma hos oss i Skåne. Med det finska inslaget av kålrotslåda och morotslåda.

Hemma hos Mårran och Hemulen i Finland har vi en mer stillsam variant av julbord. Vi äter julskinka med potatis och våra olika "lådor". Kanske en silltallrik innan. Ris a la Malta får avsluta julmiddagen. Lutfisken äter vi på Lilla Jul som för oss finnar infaller den första söndagen i advent. Den mjälla, fina lutfisken äter vi också under juldagarna.

Under flera år gick Mårran med liv och lust in i lutningsproceduren. I november inhandlades torkad långa och blötlades i stora kar. Vi bodde mitt i staden och karen ställdes ut på en av balkongerna. Lukten var smått intensiv och Hemulen rynkade irriterat på näsan över Mårrans påfund. Mårran nonchalerade detta glatt och bytte vatten med stor energi var tredje dag. Mot slutet av proceduren byttes vattnet varje dag men det bekom inte Mårran det minsta. Resultatet av Mårrans kärleksfulla behandling av långan ledde till att vi under december månad i flera år hade den mest underbara lutfisk på bordet. Dylika procedurer är dock ett minne blott och nu handlar även Mårran lutfisk i saluhallen.

Idag skall julen rensas ut ur kylskåpet. Nu skall vi återgå till mer normalt intagande av mat. Det skall bli riktigt skönt. Ibland kan det faktiskt bli för mycket av det goda.


Illustration av Tove Jansson.

1 kommentar:

Anonym sa...

Ja för mycket av det goda, varför gör man alltid så på julen, äter och äter och äter till man säger att mam då minsann aldrig ska äta julmat igen. =)
Märkligt det där.
Vi har inte haft så mycket julmat i år...köpte först en skinka som vi med hjälp av familj åt upp...sen bara för att det var så gott köpte vi en till på annandagen...så nu kan vi äta skinka i 2 veckor.

Massor av kramar