lördag 20 december 2008

Kärt besök

Om några dagar kommer Lilla My hem till jul. Hon jobbar ända in i det sista i storstaden innan hon flyger ner till Skåne sent på söndag kväll. Först på måndag morgon hon kommer hem till sin muminmamma för hon sover över hos sin väninna E den första natten.
Det blir bråda dagar för Lilla My. På måndag skall hon och Mumin ut och jaga de sista julklapparna. Sedan måste vi alla hjälpas åt och göra den sista putsningen av huset innan jul. På tisdag ger hon sig av till Halmstad för att göra julbesök hos Sniffs familj. Sedan kör Sniff och Lilla My tillbaka till Skåne för att vara hemma hos oss på lillejulaftons kväll. Då skall vi äta gott och mysa. De sista julklapparna skall packas, julklappsrimmen rimmas och sent på kvällen skall granen kläs.

Att klä granen först kvällen innan julafton är en tradition som vi hade hemma i Finland. Mårran och Hemulen klädde granen efter att vi barn hade lagt oss. På julaftons morgon då vi vaknade rusade vi till vardagsrummet och fick se den fina granen glimma i mörkret. Den luktade så gott och var så vacker! Den traditionen har jag fortsatt med till mina muminbarn och de fick först se granen färdigklädd på julafton. Det var också det bästa de visste! Nu är de stora och hjälper mig klä granen. Det är så roligt det med!

På julafton kör Sniff hem till sin familj i Halmstad. Snorkfröken och Snusmumriken, som firat lillejulafton hos Snusmumrikens föräldrar, kommer hem till oss. Då skall vi duka upp det finsk - svenska julbordet och fröjda oss! På kvällen delar vi ut julklapparna och läser rim.

I alldeles för få dagar får vi rå om varandra. Juldagsmorgonen kommer alldeles för fort och Lilla My måste ge sig av till storstaden igen. Jobbet och den stora julrean väntar och hon måste vara på plats. Men så länge hon är hemma skall vi mysa, kramas och umgås varenda minut. Underbart är kort!

1 kommentar:

Myskoxe sa...

Oh va roligt att höra om era traditioner. Jag hoppas det går bra med Jul stöket och du får ta en bild på granen när den är kläd.

Kram