måndag 29 juni 2009

Amagerbro

Varken jag eller Lilla My hade åkt den förarlösa metron i Köpenhamn innan och nu var det dags. Vi bänkade oss längst fram i vagnen, vid de stora panoramafönstren, och inväntade med spänning på att vi skulle komma iväg. Genom vindlande tunnlar, långa backar ner i underjorden i hög fart - det kändes precis som om vi åkte berg-och-dalbana! Oj, så roligt det var!

Omtumlade och överväldigade av vår underjordiska förarlösa färd steg vi ut i solskenet i centrala Köpenhamn med Mumins cykel i släptåg. I flyttstressen hade vi glömt cykeln och nu behövde han den då han i tidig gryningen cyklade till sitt sommarjobb på fruktlagret en mil bort. "Stig av vid Amagerbro, så kommer jag och Skruttet och möter er" hade Mumin sagt. Så vi stod snällt och väntade och tittade oss omkring.

Amagerbro är en arbetarstadsdel i centrala Köpenhamn med över tjugotusen boende. Så vackert det var! Gamla fina hus, mycket folk att titta på och en pulserande storstadsådra. Vi gick förbi lokala kötthandlare, fiskhandlare och grönsaksbutiker som lockade med ett färggrannt överdåd. Bagerier i alla hörn, små vinbutiker och en cykelhandlare som med glädje pumpade däcken i Mumins slitna cykel. "Du behöver rätta till hjulen - de är skeva - kom förbi någon dag så gör vi det" informerade han Mumin. "Ha en go´ weekend" önskade han oss då vi var klara och vi strosade vidare hemåt till Mumins och Skrutts första gemensamma hem.

Väl framme vid Bikupans studentboende informerade Skruttet oss att detta är Nordens största studentboende. Hon har bott i området i några år och Lilla My och jag tittade oss storögt omkring. Så häftiga husen var! En arkitekttävlning hade genomförts och i det vinnande bidragets hus hade alla lägenheter fönster från golv till tak. Utifrån liknade det faktiskt innehållet i en bikupa. Mumins och Skruttes lägenhet låg halvvägs till himlen och den lilla tvåan med kokvrå var förvånansvärt stor. Kanske var det det stora fönsterpartierna som täckte hela långsidorna i både rummen som bidrog till det stora, luftiga intrycket. De hade haft turen att få en gavellägenhet och vi tyckte att den var högst förtjusande. Vilken lycka med ett eget första gemensamt hem!

Vi avslutade vårt första besök hos Mumin och Skruttet med att äta på restaurang. En bit bort från deras lägenhet finns Jensen´s Boefhaus med lunch ända fram till klockan fyra. Vi beställde våra favoriträtter och avslutade med härlig dessert. Otroligt mätta och belåtna gick vi sakta tillbaka till metrostationen för färd hem till Sverige igen.

Så roligt det var! Så fint det var! Så fin lägenhet de hade fått! Så himla härliga kvarter med känsla av sydeuropa i varje hörn. Hit kunde vi tänka oss att flytta både Lilla My och jag. Genast och helst med en gång!


Mumingrafitti av okänd konstnär.

Inga kommentarer: