måndag 22 juni 2009

Dambadet

En snabb titt ut genom sovrumsfönstret. Ahh - perfekt! Strålande sol och blå himmel! Smyger mig ner till köket medan resten av huset sover. Klockan är sju på morgonen och det är endast jag och katten som är uppe. Jag sätter på kaffevattnet och sedan börjar jag mina förberedelser.

Jag dricker mitt svarta kaffe på stående fot medan jag gör i ordning min matsäck. Äggen är stekta och ligger och svalnar innan de skall sättas på knäckebröden. De skall packas ner för jag skall äta min frukost på plats och ställe. Wokgrönsakerna fräser i pannan medan jag rensar räkorna till lunchen. Jag tar ut pain riche ur frysen och värmer en bit i ugnen. Det här blir en perfekt lunch nere vid havet! Isvatten fylls på termosen, melonen skärs i kuber och snart är min korg färdigpackad. Alldeles strax skall jag ge mig iväg och klockan har ännu inte hunnit bli åtta på morgonen.

Cyklen står fullastad vid trappan med matkorg, liggunderlag coh badhandduk. En bra bok är förstås nerpackad och jag går via postlådan och tar med mig morgontidningen innan jag rullar iväg. Ned för stora backen vid campingen - jag tar den snabba vägen och struntar i det gamla järnvägsspåret - och snart är jag framme vid badet. Svettig och varm låser jag min cykel och tar min packning och går ner. Jag är ensam vid dambadet denna tidiga timme och jag brer ut mina saker vid favoritplatsen. Kläderna åker av i ett huj och jag doppar mig i det kalla vattnet. Gud så skönt det är! Nu skall frukosten smaka!

Jag sätter mig på de varma klipporna och låter solen torka min kropp. Jag ser ut över havet och mumsar med god aptit på mina smörgåsar. Måsarna skriker och jag andas in den salta luften. Gud, så vackert! Gud, så underbart det är! Än skall det dröja en stund innan någon annan kommer till badet och jag lägger mig ner på mitt liggunderlag. Jag blundar och slumrar en stund.

Nu fylls dambadet och kvinnorna tar sina favoritplatser i besittning. Väninnan T dyker upp och lägger sig brevid mig. Vi solar och badar, pratar, skvallrar, läser och sover en stund. Timmarna går och det är dags för lunch. Den smakar fantastiskt och jag är glad att jag ansträngde mig tidigare på morgonen! Då solen värmt våra nakna kroppar tillräckligt länge packar vi ihop och ger oss hemåt igen. En dag vid havet är till ända. Ännu en dag vid denna fredade plats med nakenbad för kvinnor.

Tänk vad konstigt att det finns ett dambad just här var jag har valt att bo. För det fanns det ju också i min hemstad i Finland. Det måste vara ödets nyck! Tänk att jag fortfarande har förmånen att ha ett dambad runt knuten. Jag är oerhört lyckligt lottad!

Tänk då jag är tillräckligt frisk för att få åka till dambadet igen! För än får jag leva på minnen från svunna dar. Och tänk då jag kan cykla min väg, skutta på varma klippor och lekande lätt ta mig ned för badstegen till det kalla vattnet. Tänk vad jätte, jätte underbart det skall bli! Jag hoppas att jag kan få göra det denna sommar i allafall. Jag hoppas verkligen att det blir så!


Illustration Tove Jansson.

2 kommentarer:

Anonym sa...

ja visst är det härligt dambad finns tyvärr inte på Åland .. Kanske något att föreslå för staden Mariehamn =) Bränn dig inte i solen då den nu äntligen tittar fram kram nenne

Anonym sa...

ÅÅ det låter helt underbart...njut på.
Kram