tisdag 6 januari 2009

Väder och Oväder

I går var det alldeles stilla utomhus. Solen lyste över landskapet och luften kändes behagligt ren. Det var hela minus nio grader ute och marken var stelfusen. Det var en ypperlig dag för att avfrosta frysen. Kassar fylldes med den frusna maten och sattes utomhus för att inte tina. Frysboxen fíck en välbehövlig genomgång. Is hackades av. Matrester som aldrig kommer att värmas slängdes äntligen bort. Mumin fick uppdraget att torka ur frysboxen för jag når inte så långt ner nu. Vi var oerhört nöjda då vi var klara med arbetet! På eftermiddagen blev en liten påse med sommarens rabarber en god paj med vaniljvisp. Det var vi värda!

Gårdagens vintertemperatur lockade också till vädring av sängkläder. Duntäcken, kuddar, madrasser och lakan fick hänga ute i många timmar. Även mitt gosedjur Lambi, som rest med mig över hela Europa, fick vara ute i kölden i flera timmar. Alla kvalster skulle ut ur den goda sängvärmen och nya friska dofter skulle in. På kvällen då jag lade mig i sängen doftade det så härligt av hav och vindar. Det kändes friskt och skönt! Då jag vaknade i morse dröjde sig vinterluften sig kvar i min säng. Jag hoppas att det skall kännas så länge än.

Idag har vädret en helt annan karaktär. Temperaturen har stigit till nära nollan. Blåsten har pinat oss hela dagen. Och ikväll har ett rejält oväder drabbat oss. Med full kraft slår vinden mot huset. Snön har lagt sig tung och blöt i trädgården. Havet dånar där nere när jag håller upp dörren för Mumin. Han är på väg till uthuset med soporna i den hårda blåsten. Det är alldeles svart ute men lamporna tänds vartefter han når rörelsesensorerna. Tur att grannen har monterat upp sådana. Annars hade vi inte sett någonting.

Natten sänker sig och hela huset förbereder sig för natten. Vi hoppas att vi inte skall vara utan ström i morgon bitti. Vi hoppas att ovädret drar snabbt förbi. Men allting är förberett om vädret vill annorlunda. Det är bäst så.


Illustrationer av Tove Jansson.

Inga kommentarer: